banner_site_6.jpg
psathas1  

 Καλώς ορίσατε στο δικτυακό τόπο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Στον ιστοχώρο αυτό θα βρείτε ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Περιφερειακή Ενότητα  Άρτας και τις υπηρεσίες της.

Θα πάρετε επίσης μια μικρή μόνο γεύση από αυτά που έχει να σας προσφέρει μια πραγματική επίσκεψη στον Νομό.

Βασίλειος Ψαθάς - Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Άρτας

 

Το βακτήριο Xylellafastidiosa(Ξυλέλλα) είναι ένας επιβλαβής οργανισμός καραντίνας που εντοπίστηκε το έτος  2013 στην Νότια Ιταλία σε  περιοχές της  επαρχίας Λέτσε(Lecce), στην Περιφέρεια της Απουλίας (Apulia). Βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί περίπου 80.000 στρέμματα ελαιοδέντρων και επιβεβαιώθηκε η εμφάνισή του στην  αμυγδαλιά, σε φυτά πικροδάφνης και σε δένδρα βελανιδιάς. Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από  «καψίματα» στα φύλλα και ταχύτατη ξήρανση των δένδρων.

alt

 alt

alt

 

 Το βακτήριο Xylellafastidiosa έχει αναφερθεί ότι προσβάλλει περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη φυτών, όπως ελιές, εσπεριδοειδή (Εικ.1,2,3 και 5), αμπέλια,ροδακινιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, βυσσινιές, μουριές, μηδική καθώς και δασικά δένδρα όπως η βελανιδιά, ο πλάτανος, η φτελιά, το σφεντάμι και θάμνους όπως η πικροδάφνη(Εικ.4). Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι τρία νέα είδη  το δενδρολίβανο, η μυρτιά και ο ράμνος αποτελούν ξενιστές του βακτηρίου. Επιπλέον πολλά άγρια χόρτα, ζιζάνια, και θάμνοι μπορεί να φέρουν το βακτήριο χωρίς να δείχνουν συμπτώματα.

          

Στην Ελλάδα μέχρι  σήμερα δεν έχει εντοπιστεί το παθογόνο αυτό, ενώ  η   παρουσία του δεν έχει επιβεβαιωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτός της Ιταλίας.

Τα αρχικά συμπτώματα  είναι ξηράνσεις σε μεμονωμένα φύλλα, που μοιάζουν με «κάψιμο»,  έπειτα ξηραίνονται οι  βραχίονες και ακολουθεί ταχύτατη ξήρανση των δένδρων (Εικ. 1,2,3). Επίσης αναφέρεται μαρασμός του φυλλώματος και των βλαστών, νανισμός και νέκρωση των δένδρων.

Ο τρόπος μετάδοσης του βακτηρίου σε μακρινές αποστάσεις είναι η διακίνηση από μολυσμένες περιοχές προσβεβλημένων φυτών (μεταφορά μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού, δηλαδή δενδρυλλίων και φυτών ευαίσθητων φυτικών ειδών), προκειμένου να φυτευτούν σε άλλες περιοχές. Επιπλέον,  το βακτήριο μεταδίδεται από τα μολυσμένα φυτά στα υγιή, με έντομα – φορείς, όπως είναι διάφορα τζιτζικάκια και άλλα μυζητικά ημίπτερα

Επισημαίνουμε στους εισαγωγείς και διακινητές φυτωριακού υλικού, πωλητές καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, ελαιοπαραγωγούς, γεωπόνους ιδιώτες, τελωνιακούς καθώς και στους Δήμους και στους εργολάβους δημοσίων κηποτεχνικών έργων να είναι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα αν αυτά προέρχονται από το εξωτερικό και κυρίως από την Ιταλία.Τα φυτικά είδη πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, το βακτήριο Xylellafastidiosa αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τις κύριες καλλιέργειες του Νομού της ελιάς και των εσπεριδοειδών που είναι  ευαίσθητες σε αυτό το παθογόνο.

Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την παραγωγή και για την οικονομία της περιοχής.

Σε περίπτωση διαπίστωσης ύποπτων συμπτωμάτων όπως αυτών του «καψίματος» των φύλλων και της ταχύτατης ξήρανσης δένδρων ελιάς, βελανιδιάς, πλατάνου και θάμνων πικροδάφνης να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μας  στα τηλέφωνα 2681364433 και 2681364431.

 
Ακολουθήστε μας
         
Ηλεκτρονικό Καλάθι
Ενημερώστε μας


Πρόβλημα στο οδικό δίκτυο;

Εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος;

Υγειονομική παράβαση;

Ενημερώστε μας,

 Φόρμα Επικοινωνίας

Συνδεδεμένοι
Έχουμε 430 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αναζήτηση
Αρχική Σελίδα Η Εφημερίδα της Υπηρεσίας Αγροτικά Θέματα Κίνδυνος εξάπλωσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa από τους προσβεβλημένους ελαιώνες της Ν. Ιταλίας στις καλλιέργειες της Ελλάδας