Ο νομός μας
Ο νομός Άρτας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην Ήπειρο, καταλαμβάνει το ΝΑ τμήμα της Ηπείρου. Έχει έκταση 1.612 τ. χλμ. και πληθυσμό 80.044 κατοίκους. Συνορεύει (Β) με τους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων, (Α) με τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας, (Ν) με το Ν. Αιτωλοακαρνανίας, (Δ) με τους Ν. Πρεβέζης και Ιωαννίνων, ενώ (Ν) βρέχεται και από τον Αμβρακικό Κόλπο. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άρτα.
Η παρουσία ανθρώπου στα όρια του σημερινού νομού Άρτας την παλαιολιθική εποχή δεν έχει με βεβαιότητα προσδιοριστεί και περιορίζεται σε μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία για την ύπαρξη παλαιολιθικών εργαλείων κοντά στο χωριό Γραμμενίτσα. Εξίσου λιγοστά είναι και τα ευρήματα που χρονολογούνται τη νεολιθική εποχή και αντιπροσωπεύονται από ένα τμήμα λίθινου πέλεκη, που εντοπίσθηκε νότια της αρχαίας ακρόπολης του Αμμότοπου (αρχαίο Όρραον). Στην ίδια θέση βρέθηκαν επίσης και λιγοστά όστρακα αγγείων της εποχής του Χαλκού.Τον 9ο αι. π.Χ. η περιοχή κοντά στα παράλια κατοικούνταν σύμφωνα με τις αρχαίες φιλολογικές πηγές, από τους Δρύοπες, ένα θεσπρωτικό φύλο, ενώ το ορεινό βορειοανατολικό τμήμα αποτελούσε τμήμα της επικράτειας των Αμφιλόχων και ενδεχομένως και των Αθαμάνων, απ΄ όπου πήραν το όνομα τα Αθαμανικά όρη (σημ. Τζουμέρκα). Στις βόρειες περιοχές κατοικούσαν οι Μολλοσσοί, ένα σημαντικό ηπειρωτικό φύλο.
Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια η περιοχή του σημερινού νομού Άρτας αποτελούσε τμήμα της επαρχίας Παλαιάς Ηπείρου, με πρωτεύουσα τη Νικόπολη. Το μεγάλο χάσμα των ιστορικών ειδήσεων συνεχίζεται έως και το 1082, όταν η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου γίνεται επίκεντρο σημαντικών ιστορικών γεγονότων, που σχετίζονται με την προσπάθεια του αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού να εκδιώξει τους Νορμανδούς από τα δυτικά εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.Τότε (1082), η Άρτα αναφέρεται για πρώτη φορά με το νέο της όνομα. Φαίνεται ότι με τη σταδιακή παρακμή της Νικόπολης, αρκετοί κάτοικοι εγκαταστάθηκαν σε αυτή, γιατί η θέση της τους προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια.
Τελευταία Άρθρα
- ΔΕΛΤΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ & ΚΡΕΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 07-01-2025 εως και 12-01-2025
- ΔΕΛΤΙΟ ΜΕΣΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27.12.2024-02.01.2025
- ΔΕΛΤΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ & ΚΡΕΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30-12-2024 εως και 06-01-2025
- ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ 01-12-2024 έως 31-12-2024
- ΔΕΛΤΙΟ ΜΕΣΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 20.12.2024-26.12.2024